Van 8 naar 1 in Halderberge

Eindelijk is het zover. Je hebt de leeftijd bereikt dat je naar de middelbare school gaat. Hierbij komen heel veel nieuwe dingen kijken. 

Van 8 naar 1. Van basisschool naar brugklas.

Grote tassen, andere school, andere vrienden en natuurlijk andere leraren. Dit zijn heel veel dingen die opeens op je pad komen. Maar wat ook ontzettend belangrijk is, is het verkeer.

Je moet meestal verder weg om op school te komen. Met die grote tas op de fiets of in het openbaar vervoer komen jullie gevaarlijke verkeerssituaties tegen. VVN probeert jullie daarbij te helpen. 

Ook ouders in actie op weg naar NUL verkeersdoden.

Ook ouders kunnen Brabant helpen aan NUL verkeersslachtoffers. Het is bijvoorbeeld heel goed idee om de weg naar de nieuwe school een keer of een aantal keren met de nieuwe brugklasser te rijden. Je leert namelijk het snelst door de route in de praktijk een aantal keren te rijden samen met je ouders. Zo kun je samen ontdekken wat de veiligste route is.

 

Gevaren die je beter kunt vermijden:

In de leeftijdsgroep 12 tot 24 jaar is het verkeer helaas doodsoorzaak nummer 1. Jaarlijks vinden duizenden ongevallen plaats en honderden jongeren vinden hierbij de dood.
Vaak zijn ongevallen het gevolg van onveilig verkeersgedrag door jullie als jeugdige weggebruiker.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Slecht zichtbaar zijn in het verkeer. Door geen of slechte verlichting en reflectoren wordt je niet gezien, zorg dus voor goed werkende verlichting en voor reflectoren op je fiets. Trek bij donker of mistig weer opvallende kleding aan, of draag een reflecterend hesje.
  • Telefoons en vrienden halen je aandacht weg van het verkeer. Zorg dat je je aandacht bij het verkeer houdt: een ongeluk zit anders in een klein hoekje.
  • Onervarenheid in het verkeer. Het is soms moeilijk de snelheid van een naderend voertuig goed in te schatten. Neem geen onnodig risico bij oversteken, wacht liever even langer voor je oversteekt.
  • Grote voertuigen zoals vrachtauto’s of landbouwvoertuigen kunnen heel gevaarlijk zijn.. Voor je het weet zit je in hun ‘dode hoek’. Bij deze voertuigen geldt: Ga er nooit naast staan, blijf er rechts en ruim achter. Houd tenminste 3 meter afstand. Zorg dat je gezien wordt.
  • Alcohol en drugs: Ze horen niet in het verkeer.. Praat hier samen eens over. 
  • Ook het openbaar vervoer zit vol gevaren. Gedraag je veilig in het openbaar vervoer: op perrons, bij spoorbomen en steek niet vlak achter of voor de bus over.
  • Fietsen in een groep met bagage op je fiets kan lastig zijn. Leer fietsen met bagage, en rijdt met maximaal 2 personen naast elkaar in een groep. Jij weet best wat veilig is en wat niet.

VVN Halderberge en Roosendaal hebben samen een leaflet gemaakt (Onderaan artikel attached).

Hoe bepaal jij de snelste route naar school en welke kruispunten kom je tegen.

Via Google Maps is het heel gemakkelijk de snelste fietsroute te bepalen.

Ga als volgt te werk als je bijvoorbeeld van Oud-gastel naar het Markland college moet rijden met de fiets (klik op link).

Kijk vervolgens op de witte bolletjes en kijk met streetview naar het kruispunt.

Verander je route van huisadres naar jouw school (links bovenin) en jij hebt je eigen route gemaakt.

Je kan zelfs de fietspaden zichtbaar maken door op "fietspaden tonen" te drukken.

Wij wensen jullie vele veilige kilometers naar school en denk aan de hierboven vermelde gevaren als je op pad gaat.

Succes!

BijlageGrootteFormaat
leaflet VVN van 8 naar 1 2014.pdf313.42 KB.pdf
Voor het openen van sommige bestanden kan extra software nodig zijn, zie hiervoor de uitlegpagina over downloads.